Център Tacitus > Новини > Нов дневен център за деца с аутизъм в София

Нов дневен център за деца с аутизъм в София

Нов дневен център за деца с аутизъм отвори врати в София. Той е изграден от дарения, но ще търси финансиране от общината и държавата.

Центърът, създаден от фондация „Тацитус“, може да е в помощ на деца от 1 година до ученици. Най-малките се учат на концентрация, социално поведение, а по-големите как да се справят в училище и с домашните, и с околния свят.

Нуна е почти на 4 г. и всеки ден учи по нещо ново. Вече рядко избягва зрителен контакт, ходи в масова детска градина и често се включва в общите занимания.

„Тя научи предела на тялото си, къде свършва и къде започва то, научи се да балансира по-добре, тъй като много от тях имат проблеми с баланса”, заяви Милена Генадиева.

Екипът в центъра работи на принципа – висококвалифицираната помощ е правопропорционална на успехите на детето. Родителите също участват.

„Имаме обучение за родители и разбира се им даваме индивидуална програма, която те прилагат и в къщи, тъй като един час в детски център или 2, 3 часа, както разбирате, са крайно недостатъчни за това едно дете да върви много бързо напред”, обясни Мина Енева, създател на център „Тацитус“.

Според данните у нас всяка година има близо 300 нови случая на деца с разстройство от аутистичния спектър.