Център Tacitus > Новини > Една година „Тацитус“ в Благоевград – нови методи и програми за терапия на аутизъм

Една година „Тацитус“ в Благоевград – нови методи и програми за терапия на аутизъм

Първата си година в Благоевград отбелязва Дневният център за деца и младежи с аутизъм „Тацитус“. Повече от 20 деца от аутистичния спектър в Благоевград са получили подкрепа и са отбелязали осезаем напредък за тази година. Те са на възраст от 2 до 8 години, ежедневно се обучават и получават нужната терапия в Центъра. 
По думите на психолога и една от създателките на Сдружение „Тацитус“ – Мина Енева – това е единственият в града дневен център, който работи по специално подбрани методи и програми –  приложно-поведенчески анализ и ерготерапия.

Центърът е създаден специално за деца от аутистичния спектър, деца със сензорни нарушения и такива с проблеми в експресивната реч. В него работи екип от висококвалифицирани специалисти по приложно поведенчески анализ и ерготерапия. Целта е да се помогне на родителите на деца с аутизъм и специални образователни потребности да намерят професионална грижа, подкрепа и консултация.

Специалистите в центъра са преминали специална подготовка за работа с най-съвременните и разнообразни методи на терапия при деца с аутизъм.

Екипът провежда групови и самостоятелни занимания под супервизия за придобиване на базови умения, необходими за развитието на децата, с цел по-лесна интеграция в обществото. В центъра децата се учат на самостоятелност, на комуникация, която помага да изразяват нуждите си по разбираем за околните начин. Те са подкрепяни да подобряват познавателните, когнитивни, емоционални и двигателни способности, за да разбират света.

Различните възрастови групи и състоянието на всяко дете предполагат терапевтичната работа след направената им индивидуална оценка да протича в програми, които следват нуждите и потребностите им.

„Щастлива съм когато виждаме реалните резултати от работата с децата. При всеки напредъкът е различен, но всички имат подобрение – някои могат вече да общуват, други да се справят самостоятелно.“, споделя Мина Енева,  която е и психолог, и майка на дете с аутизъм.  Първият център „Тацитус“ е основан в София и успешно работи с деца вече 15 години.

Тацитус на латински означава нещо, за което всички знаят, но никой не говори за него. „Това беше аутизмът преди около 15 години – споделя Мина Енева – днес вече се говори повече.“   

Цялото интервю на Силвия Домозетска с Мина Енева можете да чуете в ТУК.