Център Tacitus > Здраве > Мина Енева: Директното общуване помага за здравето на детето и изграждането му като личност

Мина Енева: Директното общуване помага за здравето на детето и изграждането му като личност

Компютърът не се отразява добре на детския мозък и зрение, на концентрацията, на детската психика и поведение. Няма родител или специалист, които да препоръчват изолация на детето с компютъра.

Децата се развиват в социална среда, през играта, чрез взаимоотношенията. Така те се подготвят за света на възрастните.

Директният контакт е важен за всеки човек, а за детето – още повече. Така те стабилизират емоционалното си състояние, научават своята роля и значимост, адаптират се по-лесно, изграждат се като личности.

Това подчерта пред Радио София психологът Мина Енева в коментара си към спора за присъствено и дистанционно обучение. Тя е майка на три деца, едното от които с аутизъм. Създател е на дневен център за деца и младежи с увреждания „Тацитус“, както и на защитено жилище „Св. Рафаил“.

Според последно оповестения алгоритъм за действие на учебните заведения в условията на Covid-19 всяко училище трябва да премине в неприсъствена форма на обучение, ако 15% от учениците в него отсъстват по медицински причини, като от значение е и епидемичната обстановка в населеното място. Ако пък в паралелка не присъстват една пета (20%) от децата заради болест, то тогава към електронни уроци преминава само даденият клас.

„Повечето деца имат нужда някой да ги подтиква да внимават, да учат, да разбират това, което им се преподава Липсата на емоционална връзка между детето и учителя или с другите деца се отразява неблагоприятно“, смята Мина Енева. По думите й всяко дете има нужда от въздух, слънце, пространство, от физическа активност и игри.

Психичната травма създава условия за физическо заболяване. Когато нервната система е напрегната, стресираният човек е по-уязвим за вирусни, автоимунни, ракови и други заболявания.

Най-добре е човек да запази спокойствие и да спазва правилата. Да бъдем разумни, крайностите никога не са за предпочитане, допълва психологът.

Чуйте разговора на Катя Василева с Мина Енева тук.