Център Tacitus > Здраве > Мина Енева: При децата с аутизъм изолацията ще доведе до липса на развитие на умения

Мина Енева: При децата с аутизъм изолацията ще доведе до липса на развитие на умения

Създателят на Център за работа с деца с аутизъм Мина Енева с интервю в специализираното издание Капитал Здраве. Част от него ви предлагаме тук:

Като специалист и в областта на аутизма и детската психология какви са оптимистичните и песимистичните Ви очаквания за отражението на пандемията върху психиката на децата в „норма“ и децата със специални потребности?

Травмите от изолацията при децата ще са сериозни. Песимстичните ми очаквания са, че цялата картина около ситуацията с пандемията ще доведе до тежки несъзнавани травми при децата, ще останат много страхове, с които те няма да могат да се справят и е възможно да дадат отражение в живота им по-нататък. Единственото, което можем да направим ние като възрастни и родители е да синтезираме информацията, да разговаряме с децата и да им обясним нещата по достъпен начин. При децата с аутизъм изолацията ще доведе по-скоро до липса на развитие на умения, които са им нужни, за да могат да се интегрират в обществото. Ще се отрази на емоционалното им състояние – като страх, че не разбират правилата, които да следват в тази ситуация и незнание какво се изисква от тях да направят. Ще ги обърка по отношение на ежедненивния им режим и дейностите, с които ежедневно са свикнали, а децата с аутизъм обичат рутината.

Цялото интервю на Мина Енева може да прочетете ТУК.