Център Tacitus > Здраве > Мина Енева: Родителите на деца с аутизъм са сред най-потърпевшите от липсата на модерна детска болница

Мина Енева: Родителите на деца с аутизъм са сред най-потърпевшите от липсата на модерна детска болница

Родителите на деца с аутизъм са едни от най-потърпевшите от липсата на една модерно организирана детска болница, с добри специалисти и добре подготвени екипи.
Децата от аутистичния спектър са различни – има такива, които обясняват какво ги боли, но има и такива, които не могат да преценят какво ги боли, не могат да локализират болката.

„Предизвикателството е огромно. Ние се опитваме да гадаем. Много често и лекарите се опитват да гадаят“, казва Мина Енева – детски психолог и председател на Сдружение “Тацитус” – организация на родители на деца с аутизъм и специалисти, които се борят за качество на живот на децата от спектъра.

По думите ѝ има деца с много висок праг на болка. Случвало се е дори родителите на дете със счупена ръка по 4-5 дни да не разберат, че ръката е счупена.
“Децата с аутизъм имат заболявания като всички останали. Това, че имат аутизъм не означава, че нямат други страдания Тези деца могат да си счупят крака, ръчичката, да имат неврологични проблеми – всякакви заболявания каквото има всяко едно дете, имат и децата с аутизъм.

Проблемът при тях е, че те имат много често проблеми с комуникацията, в социалната интеракция, поведението. Доста трудно можем да ги заведем на лекар и много трудно изпълняват процедури, които трябва да изпълнят, за да могат да бъдат прегледани, независимо дали става въпрос за най-елементарно вземане на кръв или рентгенова снимка, или слагане на гипс, или нещо по-сериозно”, обяснява тя.

За предизвикателствата при отглеждането на дете с аутизъм и каква медицинска помощ най-често търсят родителите – чуйте в разговора на Катя Василева ТУК.