Център Tacitus > Здраве > Мина Енева: Център „Тацитус“ е от пионерите във въвеждането на най-новите подходи при работата с деца с аутизъм в България

Мина Енева: Център „Тацитус“ е от пионерите във въвеждането на най-новите подходи при работата с деца с аутизъм в България

В център „Тацитус“ работим индивидуално с всяко дете, след предварителна оценка от екипа ни и по съобразена с потребностите му програма, обясни в интервю за CodeHealthTV основателят на центъра и детски психолог Мина Енева.

Пред водещата Неда Василева тя сподели, че ситуацията с разпространението на covid-19 е създало трудности за децата от аутистичния спектър и в работата с тях, тъй като за тях е много важно да се социализират, да са в масова среда, за да се интегрират по-лесно в социума. „Липсата на социализация за тях е неблагоприятна“, акцентира Мина.

В ефира на първата здравна телевизия у нас – Code Health Tv – Мина разказа, че идеята за център „Тацитус“ възниква много спонтанно, а реализацията се случва изключително бързо. „Идеята дойде в следствие на това, че имам син, който днес вече е на 21 години, диагностициран а сутизъм. Центърът съществува от около 14 години, работим с деца от аутистичния спектър, но и с други затрудннения – с генетични синдроми, деца, които имат обучителни затруднения и др. Мога гордо да заявя, че център „Тацитус“ е от пионерите във въвеждането на най-новите подходи в България“, разказа Мина Енева. Тя припомни, че в центъра се работи по признатите в световен мащаб програми и методи за работа с деца с аутизъм.

През последните 14-15 години се направиха много неща за повишаване на информираността за разстройствата от аутистичния спектър, непрекъснато сме в медийното пространство и апелираме за повече толеранстност от обществото, сподели Мина.
„Опитваме се и със сигурност в последните години доста повече хора знаят какво е аутизъм, отколкото преди 20 години, когато диагностицираха моя син – тогава всичко беше много по-сложно. Тогава никой не знаеше какво да прави. Сега има напредък, но непрекъснато трябва да се работи много активно в тази насока, за да можем заедно да образоваме населението за това, че трябва да бъдат толерантни към тези деца и възрастни.“

Мина посъветва и всички родители да бъдат много сензитивни към децата си и да следят внимателно за етапите от детското развитие при тях – „важно е и педиатрите, и личните лекари да следят не само за физическото развитие и характеристики, но и за психо-емоционалното им развитие“, допълни Мина.

Цялото интервю с Мина Енева гледайте ТУК.