Център Tacitus > Новини > Център „Тацитус“ спечели първо място при дигиталните проекти в конкурса „Иновации и добри практики в здравния сектор“ на в. Капитал

Център „Тацитус“ спечели първо място при дигиталните проекти в конкурса „Иновации и добри практики в здравния сектор“ на в. Капитал

Първо място бе присъдено на Мина Енева и нейния екип от Център за работа с деца с аутизъм „Тацитус“ за проекта „Въвеждане на Интерактивен метроном в полза на обучението и подобряване на възприятията на децата с аутизъм“.

„Нагрдата е много ценна, защото ние сме първата организация, която въведе апарат, който подпомага мозъчните функции на деца с всякакви затруднения – изключително скъпо устройство, ние го ползваме много успешно, виждаме невероятни резултати при това децата да се ориентират по-добре времево вчера, днес и утре, да се ориентират по-добре количествено, т.е. това подпомага техния процес по отношение на математиката в училище и на времевите представи, които при деца със затруднения е много усложнен и трудно се градят. Благодаря за подкрепата, високата оценка и признанието – за нас това е много ценно“, каза Мина Енева при получаване на приза от адв. Христина Николова по време на Осмата конференция “Иновации и добри практики в здравния сектор”, организирана от в. “Капитал”.

Интерактивният метроном е един от най-новите подходи, предлагащи се в България, въведен от сдружение „Тацитус“ за подпомагане на децата с аутизъм. Интерактивния метроном представлява инструмент за оценка и обучение, който измерва и подобрява ориентацията за време на ниво централна неревна система и синхронизирането на нервните импулси в ключовите мозъчни центрове, отговорни за когнитивното, комуникативното, сензорното и двигателно развитие, компрометирани при деца от аутистичния спектър. Неговите функции целят подобряване на: внимание и концентрация; скорост на обработка на информацията при учене; работна памет; екзекутивни функции; саморегулиране; експресивна и рецептивна реч; четене с разбиране, гладкост, бързина; математическа компетентност; координация, фина и груба моторика.
“Ние сме организация, която работи от над 15 години основно с деца от аутистичния спектър. Аз съм майка на три деца, големият ми син е на 22 години с аутизъм и заради кгото аз създадох тази неправителствена организация и центрове за работа с деца. Бъдете сигурни, че ще продължавам все така, защото това е моят живот и моята лична кауза от 22 години“, сподели още Мина Енева и допълни, че „за съжаление за пълнолетни лица с аутизъм възможностите са много по-малки, отколкото се създадоха за деца, но се надявам да ми стигнат силите и в тази посока да направя нещо по въпроса“.

Най-много точки сред медицинските проекти спечели „Вакуум – асистирана биопсия – иновативен подход за диагностика на заболявания на млечната жлеза “ на Клиниката по онкологична хирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ гр. Плевен. На второ и трето място са съответно „Молекулярно – генетични изследвания при фамилен рак на гърдата и яйчника в България“, Център по молекулна медицина, МУ – София и „Лечение на новородени с хемангиом с пропранолол при 120 деца“ на екипа на Клиниката по неонатология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Най-голяма подкрепа сред пациентските проекти събра този на Федерация за адаптирана физическа актипност – „Повярвай в мен и аз мога“.

Събитието може да бъде проследено на запис тук: