Център Tacitus > Здраве > Как пандемията промени живота на хората, които имат нужда от специализирана помощ?

Как пандемията промени живота на хората, които имат нужда от специализирана помощ?

Центровете за подкрепа на деца с аутизъм не са затваряли, но заради ограничителните мерки груповите занимания са забранени. И се налага част от децата да получават помощ онлайн.

Милена е майка на две деца. Две години след раждането на по-малкото разбира, че то е с аутизъм.

„Той не говореше, не ходеше. Проговори много късно, проходи още по-късно“, разказва Милена Стефанова.

Момчето проходило и проговорило след много терапии с психолози, логопеди и други специалисти, които продължават и сега. За кратко посещавало и детска градина.

„Със сигурност адаптацията е много трудна. Благодарение на терапиите, които прави успява да се доближи към нормалните социални умения и да може да посещава градина“, споделя майката.

В началото на COVID епидемията обаче центърът за подкрепа, който посещава детето бил затворен за седмица.

„Беше много трудно, защото за децата като него когато всички социални дейности на които те са свикнали спирайки ги те регресират и състоянието им се влошава много рязко“, посочва Милена Стефанова.

След отварянето центърът работи по нови правила. С максимум 2 деца.

„С децата, с които е възможно работим онлайн, но не със всички е възможно. Ние работим да могат децата да се интегрират в социума и да се социализират и е важно те да бъдат в социална среда“, каза Мина Енева, управител на дневен център за подкрепа на деца с аутизъм.

Центърът е бил единствената възможност за общуване на децата, когато училищата бяха затворени. Интересът към услугите му се е увеличил. В момента го посещават над 40 деца.

„Много са децата, които имат нужда от подкрепа. Ние имаме 5 стаи, които вече не са ни достатъчни“, посочи Енева.

Колко са децата с аутизъм у нас официална статистика няма. Медици, обаче отчитат, че броят им в последните години се увеличава.